Corecom

Повече от 20 години след изчезването на корекомите и почти 30 години от излизането на първия албум на Melvins в България си говорим за първата истинска слъдж банда. Момчетата, стоящи зад името Corecom, обаче ще ви се сторят съмнително познати. В бандата се събират бивши и настоящи членове на GRДD, Der Hunds, Sub Zero Farm, Mлък! и ITSI в името на нещо ново и тежко. А скорошното 3-песенно може да си вземете за 3 долара от corecom.bandcamp.com.

Те са: Corecom / от:  София / стил: слъдж метъл / уеб: corecom.bandcamp.com

– В България на бандите им трябват доста години, за да издадат първото си официално нещо. На вас ти отне сравнително кратко време?
Дидо: В нашия случай това стана около година след създаване на бандата. Преценихме, че е дошло време да запишем и го направихме. Определено е по-добре хората да чуят запис, за да се зарибят и дойдат на концерт, така че…

 – Въпреки, че сте млада банда, в състава влизат опитни музиканти. Сработи ли във ваша полза опитът, който имате от другите банди?
Дидо: Определено. Всеки от нас има достатъчно опит преди Corecom и знае какво прави. В крайна сметка, обаче, най-важното е в групата хората да се уцелят. Ние определено се намерихме.

 – Corecom е нещо ново за България, май няма друга подобна на вас банда тук, чувствате ли се по-специални по тази причина?
Дидо: По-специални не. Метълът, който свирим не е нещо ново, не откриваме топлата вода. Факт е, че не е особено популярен в България, но последните 2-3 години има раздвижване и сме горди, че сме част от него.

Corecom

Corecom

 – Слъджът последните години почти се сля с пост-метъла, хората вече почти не намират границата между двете. Вие обаче налагате по-първичния му вариант, по-близък до хардкора и траша?
Пламен: Като цяло стиловете все повече се сливат и това е съвсем естествена тенденция. Различните личности в една група носят в себе си различни вдъхновения и смесването им често води до много интересни резултати. В ученическите години определено сме се вдъхновявали точно от траш, хардкор и кросоуъвър бандите, активни тогава. След като всичката енергия е отлежавала у нас дълги години, съвсем логично е тези стилове да оставят ясна следа в музиката ни днес.

 – Гледате ли на Mastodon още като на слъдж банда?
Дидо: Въпреки по-леките вокали, музиката им не е претърпяла фундаментална промяна, така че за мен лично си остават слъдж. Може би не в най-характерния му формат, но все пак.

 – Интересно, че се пишете понякога като Core.com – има ли връзка музикалното понятие ‘кор’ в тази игра на препинателни знаци?
Пламен: Именно с тази идея избрахме името, което един приятел на бандата предложи. После в търсене на лого точката отпадна, но “кор”-а определено няма да отпадне скоро от музиката ни.

 – Какво си спомняте от корекомите по соц време?
Дидо: Не много, а и в крайна сметка те съществуваха предимно за „наши” хора. Ние сме хора от народа, каквито не се допускаха.

Интересен факт е, че в момента в българския вариант на Wikipedia има доста по-малко и не особено подробна информация за тях, отколкото в английския вариант…

Corecom

Corecom

 – До тук добре, записахте EP, свирите по клубовете, нататък?
Дидо: Готвим записи на първия ни албум, който се надяваме да е факт 2014, но времето ще покаже. Намислили сме някои изненади в него, но няма да издавам за сега.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

No comments yet.

Вашият коментар